Socken/stad: Tynderö

Bast, Håll fast Fien Benne fann skjut der du har gått in der skall du gå ut det du har jort min boskap ont dett skall du hafva igen 3 = Timmar Tip Trap i vädret ända in i Helvetet.

Anmärkning: Originalet till ovanstående finnes hos hemmansägaren E.F. Bergsten i Skillsåker. Det har tillhört 75-årige P. Englund i Våle, som dog för ett par år sedan. E. var ansedd som trollkarl. Avskriften är gjort av undertecknad d. 19 juni 1914. - Denna "läsning" torde med säkerhet vara avsedd mot s.k. "trollskott" i betydelsen skott, som någon medelst trolldom skickat på en boskap. Meningen är att detta onda skall vändas tillbaka och inom tre timmar drabba den, som utskickat eller avskjutit det. Enär meningen är att genom läsning åstadkomma ont, medtages ej här "de heliga tre namnen" som eljest är vanligt - då man genom äsningen vill bota eller häva ett ont - utan djävulens namn ("fann" här ovan skall nog vara fan) och helvetet. "Trollböner" av denna art äro sällsynta att komma över. - L. J-n.

Ur Hammarstedtska arkivet. Kreaturs åkommor.